به گزارش مشرق، «عبدالباری عطوان»، هفتم شهریور (29 اوت) در بخش سخن سردبیر روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» هشدار داد که جناح «اعتدالگرا» یا «اصلاحطلبان» به ریاست فعلی رئیس جمهوری ایران، مقابل دامی ایستاده که اروپا پهن کرده و صرف هر دیدار با رئیس جمهور آمریکا، به معنای شکست ایران در انظار جهانی است.
بیشتر بخوانید:
درس بزرگ امانوئل مکرون به دیپلماتهای ایرانی
در عنوان این یادداشت آمده است: اروپاییها در حال آماده کردن دامی خطرناک برای انداختن ایران در آن هستند به همان شیوهای که عراق و فلسطین را در آن انداختند... دیدار پیشنهادی میان ترامپ و روحانی در حاشیه نشستهای مجمع عمومی خطرناکترین طعمه است. آیا ایران از سوراخ اروپاییها برای بار دوم گزیده میشود؟
مذاکره تله است
عبدالباری عطوان نوشت: دولتهای اروپایی این روزها تلاشهای زیادی را انجام میدهند تا مذاکرات بین ایران و دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به منظور کاهش بحران بین دو طرف ترتیب داده شود و به نظر میرسد سفر دورهای آقای محمد جواد ظریف به چندین پایتخت اروپایی و اخیراً پاریس، با توجه به علائم انعطافی که او و استادش حسن روحانی رئیس جمهور ایران نشان دادند زمینه را برای مذاکره مهیا کرده است.
عطوان نوشت: تمرکز اکنون روی برگزاری یک نشست بین سران اروپایی با حسن روحانی رئیس جمهور ایران در اواخر ماه آینده در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک است که احتمالاً زمینه را برای دیدار آینده بین روسای جمهور آمریکا و ایران فراهم میکند.
اروپا همدست آمریکاست
به عقیده عطوان، اروپا نمیتواند بدون چراغ سبز آمریکا و شخصاً از طرف ترامپ چنین تلاشهایی را انجام دهد و آن هم نه برای خاطر منافع ایران، بلکه در درجه اول برای خاطر منافع آمریکاست. تجربه صد سال اخیر به ما آموخته که اروپاییها روی دیگر سکه آمریکایی هستند. هیچ تفکیکی بین دو طرف وجود ندارد و تمام جنگهای آمریکا در جهان اسلام نه تنها توسط اروپا پشتیبانی شده، بلکه آنها به طور فعال در آن شرکت میکردند و هیچ تغییری صورت نگرفته است که نشان از خلاف این واقعیت داشته باشد.
نویسنده افزود: برای نمونه در بحران میان عراق و آمریکا اروپاییها همواره خط مشی گمراه کنندهای در قبال رهبران عراق در پیش گرفتند که مقدمهای برای راه حل نظامی در عراق بود. نباید از این واقعیت اساسی غافل بود که آنها نخست حکومت عراق را برای پذیرش راه حلهای دیپلماتیک و اجازه دادن به بازرسان بین المللی و تخریب سلاح کشتار جمعی در عراق متقاعد کردند تا مقدمهای برای رفع تحریمها و بازگشت عراق به جامعه بین المللی باشد؛ اما وقتی این هدف محقق شد کشورهای اروپایی از وعدههای خود شانه خالی کردند و به ائتلاف سه گانه آمریکا برای حمله به عراق و اشغال آن و تغییر رژیم آن ملحق شدند و این کشور را با همه نهادهای آن ساقط کردند و بر ثروت نفتی آن مسلط شده و آنجا را بر اساس اصول فرقهای تجزیه کردند.
رأی الیوم در مثالی دیگر به نقش فعال اروپایی در ترغیب فلسطینیان برای دست کشیدن از مبارزه مسلحانه با رژیم اشغالگر صهیونیستی اشاره کرد و گفت: آنها از صلح با اسرائیل و به رسمیت شناختن و مذاکرات مستقیم با این رژیم سخن گفتند که منجر به تشکیل یک کشور مستقل فلسطین تنها در 20 درصد از سرزمین تاریخی فلسطین شود.
این روزنامه افزود: رهبران سازمان آزادی بخش فلسطین هم سخنان شیرین اروپاییها را باور کرده و توافق اسلو را به امضا رساندند و حالا پس از بیست و پنج سال مذاکره، مابقی کرانه باختری را هم که شهرکهای صهیونیست نشین بلعیدهاند از دست دادند و نیروهای امنیتی فلسطین به ابزار حفاظت از اشغالگران و شهرکهای آنها و ممانعت از وقوع هر گونه انتفاضه و مقاومت تبدیل شدهاند که یک اتفاق ذلتبار و تحقیر آمیز است.
آمریکا باز دبه میکند
نویسنده نوشت: سران ایران، بخصوص جریان اعتدالگرا و اصلاحطلب در آستانه افتادن در دام مشابه اروپاییها هستند. اظهارات چند روز پیش حسن روحانی که در آن از آمادگی خود برای مذاکره با دولت آمریکا در صورت رفع تحریمها سخن گفت، نشان میدهد این جریان اصلاحطلب در آستانه افتادن در دام اروپاییهاست و به محض اینکه بر سر میز مذاکره با ترامپ نشست حتی اگر تضمینهایی را برای رفع تحریمها به دست آورد همه برگه برندههای خود را از دست خواهد داد، چون عکسهای این دیدار است که ترامپ با کمک متحدان اروپایی برای به دست آوردنش تلاش میکند و اگر هم توافقی حاصل شود، به آن پایبند نخواهد بود. مهلت محدود است و خیلی سریع آن [توافق] را نقض خواهد کرد.
به عقیده نویسنده همه صحبتها از تضاد در دیدگاههای آمریکا و اروپاییها درباره خروج آمریکا از توافق هستهای اغراق آمیز است و در اعتبار آن تردید است و بعید نیست که صرفا در راستای ممانعت از خروج ایران از توافق و بازگشت به مرحله قبل یعنی غنی سازی با درصد بالا باشد.
رای الیوم نوشت: ترامپ در حال التماس ایرانیها برای بازگشت به میز مذاکره به عنوان بخشی از سیاست فریبکاری غرب در تعامل خود با کشورهای جهان سوم و به ویژه خاورمیانه است. تحریمها تنها در صورت تسلیم کامل ایران در برابر شروط آمریکا و نابودی زرادخانه موشکی ایران که ستون سیاست دفاعی ایران است برداشته میشود اینجاست که معلوم میشود که شیوه برخورد دولت آمریکا با پروندههای ایران و کره شمالی مشابه است اما امیدواریم آقای روحانی از تجربه کیم جونگ اون استفاده کند اگرچه این دو پرونده همسان نیستند.
عطوان اظهار داشت: [آیت الله] آقای علی خامنهای، رهبر عالی انقلاب ایران حق داشت که در نیت طرف آمریکایی و پایبندیاش به توافق هستهای شک داشته باشد اما او خواست به جریان اصلاحطلب به رهبری [فعلی] آقای روحانی فرصت دهد و حالا نتایج حاصل شده، ثابت کرد که شک او بجا بود. به آمریکاییها و نیت آنها نمیتوان دوباره اعتماد کرد، حالا هر چقدر که حرف اروپاییها شیرین باشد.
رای الیوم نوشت: مؤمن از یک سوراخ دو بار گزیده نمیشود. بازگشت به مذاکرات با میانجیگری اروپا و بدون اینکه ترامپ آشکارا به اشتباه خروج از توافق و شکست در به زانو درآوردن مردم ایران و رهبری آن و به تبع آن تغییر نظام اعتراف کند به معنای افتادن در دامی است که برای ایران آماده شده است. این ترامپ بود که از برجام خارج شد و مجبور است بدون قید و شرط به آن بازگردد. مذاکره با تروریست قبل از این که از تروریسم دست بردارد ممکن نیست و تروریسم اقتصادی و نظامی ترامپ نیازی به اثبات ندارد.
ترامپ مذاکره را برای ماندن در قدرت میخواهد
به عقیده عطوان فقط همین نشستن پای میز مذاکره موجب میشود آمریکاییها پشت سر هم خواستهها و شروط غیر قابل اجرا از ایران داشته باشند و آن وقت خروج یکجانبه ایران از مذاکرات در اعتراض به آمریکا هیچ ارزشی نخواهد داشت، زیرا هدف آمریکا و اروپا نشستن ایران پای میز مذاکره است، نه دستیابی به نتیجه؛ و حتی اگر برخی امتیازهایی به هیأت مذاکرهکننده ایرانی بدهند، این امتیازها صوری خواهد بود و هیچ تضمینی برای اجرای آن نیست و تجربه عراق و فلسطین که در بالا ذکر شد و در واقع خود تجربه ایران درس و شاهد امر است.
رای الیوم نوشت: ما طرفدار جنگ نیستیم و به دنبال تقابل آمریکا و ایران هم نیستیم، اما معتقدیم وظیفه ماست که زنگ هشدار را به صدا درآوریم و درباره ترفند جدیدی که میتواند با قدرت مذاکرات نرم منجر به نابودی ایران شود و قدرت نظامی را از آن سلب کند هشدار دهیم، دقیقاً همان چیزی که برای همسایه عراقی ایران انجام دادند.
این روزنامه افزود: چیزی که اطمینان خاطر میدهد هشدارهای آقای خامنهای است که مستقیما درباره هرگونه مذاکره با آمریکا هشدار داد و مجددا تاکید کرد دولت آمریکا که از برجام خارج شد، قابل اعتماد نیست و توصیه ما به آقای روحانی این است که به حرف سید خود گوش فرا دهد و عبرت بگیرد از نتایج فاجعهبار کشاندن ایران به توافق هستهای.
رأی الیوم تاکید کرد: چیزی که ما را بیشتر مطمئن میسازد، تهدیدهای آقای امیر علی حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران است که تاکید کرد به محض سقوط اولین موشک یا بمب آمریکایی روی ایران ناوها و پایگاههای آمریکا در قطر، امارات و خلیج عمان هدف گرفته میشود. او تأکید کرد که سرنگونی پهپاد آمریکایی سایه جنگ را از سر ایران دور کرد.
در پایان آمده است: اینکه ایران به پای میز مذاکره برود و روحانی با ترامپ که خودش این بحران را ساخته است روبهروی هم بنشینند، به معنای کوتاه آمدن ایران در دوئل است و چک سفید امضایی به ترامپ برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آتی میدهد. خدایا شاهد باش که ما آنچه باید، گفتیم.